3 ani garanție 14 zile de retur

Aer condiționat

Vreau climatizare – care sunt opțiunile mele?

Aerul condiționat face viața mai bună în zilele călduroase. Fie pentru o casă, apartament sau birou - datorită lor, viața în interior este mai frumoasă vara. Atunci când alegeți un aparat de aer condiționat, prima decizie este importantă: portabilă sau fixă?

Aer condiționat portabil

Acest frate mai mic a aerului condiționat tradițional este ideal pentru răcirea camerelor individuale sau ca aer condiționat pentru birou. De asemenea, poate funcționa ca un aparat de aer condiționat excelent într-o rulotă sau cabană de vară. Aerul condiționat portabil eliberează căldură printr-un furtun, care trebuie să fie fixat într-o fereastră sau să fie parcurs altfel în exterior. Cu excepția acestei limitări, o puteți muta practic oriunde și puteți răci treptat încăperile fără a fi nevoie să montați sau să forați peretele. Prin urmare, acestea sunt o soluție ideală chiar și pentru spații închiriate unde nu vă puteți permite o intervenție în construcție.

Unele aparate de aer condiționat portabile au, de asemenea, o funcție de încălzire, astfel încât le puteți folosi chiar și iarna pentru încălzire suplimentară. Cu toate acestea, în comparație cu încălzirea convențională, un astfel de sistem consumă multă energie și, prin urmare, îl recomandăm doar pentru temperarea spațiului sau ca supliment pentru încălzirea convențională.

Aer condiționat fix

Acestea sunt dispozitive pe care ni le imaginăm în mod obișnuit când auzim cuvântul de aer condiționat. Un sistem din două părți care are o parte în exterior (așa-numita partea exterioară) și cealaltă în interior (partea interioară) - de aceea se numește uneori și aer condiționat-split. Comparativ cu toate tipurile de răcire pe care le-am prezentat până acum, acesta are un avantaj incontestabil - aparatul de aer condiționat fix este singurul care disipează aerul cald afară. Acest lucru îl face cel mai eficient mod de a face un paradis răcoritor acasă.

În plus, toate „lucrările” de răcire au loc în exterior, astfel încât aparatul de aer condiționat fix este mult mai silențios. Cu toate acestea, toate aceste avantaje sunt echilibrate de un preț mai mare, de necesitatea de a monta unitatea ferm în perete și de instalarea necesară de către o companie profesionistă.

Aer condiționat portabil vs. Aer condiționat fix – care este mai bun?

Răspunsul la această întrebare este simplă ... și inutilă. Pentru că depinde de ceea ce căutați. Cu toate acestea, pentru a putea lua cea mai bună decizie pentru dvs., avem o privire de ansamblu simplă a avantajelor și dezavantajelor fiecărui tip în problemele cele mai importante, cum ar fi consumul de energie sau capacitatea de răcire.:

1. Principiul funcționării

La un nivel foarte de bază, aparatele de aer condiționat portabile și fixe funcționează la fel. Toate aparatele de aer condiționat Klarstein utilizează un agent frigorific ecologic, pe care îl transformă în gaz cu ajutorul unui compresor, eliminând astfel căldura din aer. Cu toate acestea, diferența este aceea în care are loc această răcire.

În cazul aerului condiționat portabil sau monobloc, aerul este răcit direct în corpul dispozitivului, iar căldura generată este disipată de un furtun exterior. Deși o parte de căldură de la aparatul de aer condiționat portabil poate revenii înapoi în cameră, aceste aparate de aer condiționat au totuși încă performanțe bune de răcire.

În schimb, aparatele de aer condiționat fixe folosesc exteriorul pentru răcire și lasă doar aerul răcit în interior. Prin urmare, sunt mai eficiente și consumă mai puțină energie pentru a răci același spațiu.

2. Mărime și greutate

Aceste caracteristici joacă cel mai important rol în aparatele de aer condiționat portabile. Dacă folosiți aer condiționat pentru a răci o cameră în timp ce vă aflați în ea, asigurați-vă că acordați atenție greutății și portabilității. Unele modele de aparate de aer condiționat portabile au roți auxiliare, dacă sunt mai grele, iar cele ușoare le puteți căra în mâini.

Și, deși acești parametri par să nu se aplice pentru aparatele de aer condiționat fixe, contrariul este adevărat. Înainte de a cumpăra, asigurați-vă că aveți suficient spațiu pe peretele unde doriți să montați unitatea. De asemenea, este important să vă asigurați că cărămizile sau panourile au o capacitate suficientă pentru a suporta greutatea a aparatului de aer condiționat, care poate cântări câteva kilograme..

3. Capacitatea de răcire

Capacitatea de răcire vă va spune cât de mare poate fi o cameră în care aerul condiționat să poată răci cu siguranță și se folosește atât pentru aparatele de aer condiționat portabile, cât și pentru cele fixe. În oferta noastră veți găsi modele cu performanțe diferite - dar cum aflați ce putere trebuie să aibă aerul condiționat pentru camera în care aveți nevoie de răcire perfectă?

Pentru a calcula capacitatea de răcire necesară, trebuie mai întâi să determinați volumul camerei în metri cubi (m³). Calculați această valoare înmulțind înălțimea, lungimea și lățimea camerei.

Exemplu: 2,5 m x 6 m x 5 m = 75 m³

Pentru fiecare metru cub de volum al camerei, veți avea nevoie de aprox. de la 30 până la 40 de wați.

Exemplu: 75 m³ x 30 = 2.250 wați 75 m³ x 40 = 3.000 wați

În mod logic asta înseamnă că, cu cât camera este mai mare, cu atât aveți nevoie de un aer condiționat mai puternic. Cu toate acestea, aveți grijă să nu supradimensionați performanța, precum și să nu o subestimați.

Dacă aparatul de aer condiționat nu este suficient de puternic, va dura foarte mult timp pentru a răci camera până la temperatura dorită - sau nu va putea atinge deloc această temperatură. Pe de altă parte, dacă aveți un aer condiționat mai puternic decât e nevoie, puteți răci camera foarte repede - dar cu costul unui consum ridicat de energie și, prin urmare, costuri de operare.

Dacă viteza de răcire este crucială pentru dumneavoastră, nu vă uitați numai la putere, ci și la funcția cronometrului sau a aerului condiționat controlat prin aplicația mobilă. Acest lucru vă permite să începeți răcirea de oriunde în avans, minimizând așteptarea unui aer răcoritor și plăcut după sosirea acasă sau la birou.

4. Prețul

În acest moment, aerul condiționat portabil este un favorit clar. În timp ce cu un aer condiționat normal fix, prețul împreună cu instalația vor urca cu siguranță la 4 840Lei poate și mai mult, iar aparatele de aer condiționat portabile de înaltă calitate pot fi oferite pentru maximum jumătate. Prețurile obișnuite de la 484 la 1 452Lei sunt incomparabile și, în plus, trebuie doar să îl conectați la electricitate și să deschideți o fereastră. Nimic mai mult, fără montaj sau pornire complicată.

5. Consumul de energie

Costurile de energie electrică ale unui dispozitiv depind în mare măsură de performanța modelului. Clima este una dintre cele mai mari consumatori de energie din gospodărie, așa că merită să ne uităm la clasa de eficiență energetică declarată atunci când comparăm. Modelele recomandate sunt cu clasele de la A până la A +++, deoarece aceste dispozitive au costuri de electricitate relativ mai mici.

Dispozitivele cu o clasă energetică bună consumă energie în valoare de aproximativ 1,21-1,45Lei pe oră. Aparatele de aer condiționat portabile consumă de obicei mai multă energie decât aparatele de aer condiționat moderne, care sunt instalate permanent. Un consum redus de energie economisește portofelul și este mai bun pentru mediu pe termen lung.

De asemenea, puteți economisi bani, comparând în mod regulat condițiile furnizorului de energie electrică cu alți furnizori și alegându-l pe cel cu o ofertă mai avantajoasă.

6. Zgomotul produs

Zgomotul este probabil factorul „cel mai tangibil”, care este foarte important pe termen lung. Multe aparate de aer condiționat pot fi relativ zgomotoase și pot atinge niveluri de până la 65 de decibeli. Compresorul și ventilatorul sunt responsabili de generarea zgomotului, iar nivelul lor general de zgomot este afectat nu numai de puterea selectată în prezent, dar și de calitatea manoperei și designului. De aceea, pentru designerii Klarstein, operarea silențioasă este unul dintre principalele obiective pe care le lucrează. Dispozitivele fixe sunt considerabil mai silențioase decât aparatele de aer condiționat portabile, deoarece motorul și compresorul sunt în exterior.

7. Funcții suplimentare

Atât aparatele de aer condiționat portabile cât și cele fixe de la Klarstein pot face adesea mai mult decât să răcească o cameră. De asemenea, pot dezumidifica sau umidifica aerul, au o funcție de încălzire (care este excelentă ca temperatură suplimentară în lunile de iarnă) sau moduri speciale (cum ar fi modul de somn).

Dacă doriți să aveți un aer în interior sănătos, este de asemenea o idee bună să vedeți dacă aparatul de aer condiționat filtrează praful și murdăria din aer. Modelele mai bune de aparate de aer condiționat fixe și portabile au filtre care au grijă de sănătatea dvs.

Dacă doriți să automatizați cât mai mult confortul, vă recomandăm să alegeți aerul condiționat care are o funcție de temporizare. Mulțumită acesteia, puteți seta ora pentru a porni și opri aerul condiționat în timpul zilei sau pe parcursul întregii săptămâni și puteți veni să lucrați într-un apartament frumos răcorit vineri, în timp ce sâmbătă aerul condiționat va menține o atmosferă plăcută de dimineață. Datorită unei astfel de planificări, nu numai că viața dvs. va fi mai confortabilă, dar și aerul condiționat va fi mai eficient și mai economic.

Cea mai mare inovație în domeniul aerului condiționat este controlul prin intermediul aplicației, datorită căruia aveți căldura din casă sub control de aproape oriunde. Este cel mai simplu mod de a avea temperatura exact așa cum doriți.

8. Recomandările experților - aerul condiționat în testul Stiftung Warentest

Este dificil de ales înainte de a experimenta senzația dintre aerul condiționat fix și cel portabil. Cu toate acestea, dacă doriți să vă ușurați selecția, puteți lua sfatul experților.

Renumita revistă Stiftung Warentest în anul 2018 a comparat aceste două grupuri de aparate de aer condiționat într-o serie de teste independente. Au fost interesați în primul rând care dintre aerul condiționat portabil sau fix au răcit mai bine camera. Deja după primele zece minute ale testului, au apărut diferențe mari. Aparatele de aer condiționat fixe testate au avut nevoie de aprox. 10 minute pentru a răci temperatura camerei cu 10 °C. Modelele portabile au obținut aceeași răcire după aproximativ 45 - 106 minute.

„Dacă doriți să cumpărați pentru dormitor”, recomandă experții, „din cauza nivelului ridicat de zgomot, ar fi bine să optați pentru aparatele fixe”.

Au fost testate în total 10 aparate de aer condiționat, 5 modele de fiecare tip. La selectare, experții s-au asigurat să cumpere echipamente cu aceeași performanță.

În cadrul testelor, acestea s-au concentrat în principal pe capacitatea de răcire, care a avut cea mai mare pondere în evaluare cu 30%. Experții au determinat capacitatea de răcire pe baza specificațiilor din DIN EN 14511 și DIN EN 14825.

Confortul de răcire a contribuit cu 20 la sută la evaluare. Ei au evaluat timpul necesar pentru răcire, fluxul senzorial de aer și dispersia aerului răcit în cameră. În plus, au examinat și proprietățile ecologice, comportamentul la încălzire, controlul și siguranța. În cele din urmă, experții au ajuns la concluzia că dispozitivele fixe răcesc mult mai repede și mai economic decât dispozitivele portabile. Potrivit Stiftung Warentest, acest aspect pozitiv este într-o oarecare măsură doar semnificativ mai mare. Printre altele, revista subliniază că aceste dispozitive ar trebui instalate exclusiv de profesioniști cu experiență. În cazul dispozitivelor portabile, experții au evaluat în special ușurința de utilizare.

În sus