Coșul meu
Coșul tău este gol. Începeți cumpărăturile pentru a-l umple cu articolele tale preferate!
emptycart
3 ani garanție 14 zile de retur

O mică teorie despre vin de la Klarstein

Un ghid pentru lumea vinurilor

Vin roșu, alb și roze - aceste tipuri de vinuri pot fi distinse chiar și de un amator. Dar care este diferența dintre vinul spumant și șampanie și este prosecco de fapt un vin spumant? Vă vom explica!

Vin alb

Strugurii albi sunt folosiți exclusiv pentru producția de vin alb. Vinul alb este unul dintre cele mai populare vinuri din lume și reprezintă aproape jumătate din producția tuturor vinurilor din lume. Acest tip de vin este cel mai adesea băut tânăr și este cunoscut pentru gustul său proaspăt, fructat, cu un conținut mai mare de acid. Soiuri de viță bine cunoscute sunt, de exemplu, Rizling, Sauvignon blanc sau Weißburgunder.

Vin roșu

Pentru producerea vinului roșu, după cum ne spune numele și culoarea, se utilizează exclusiv struguri roșii. Culoarea vinului provine de la pielea fructului, astfel încât acestea se maturizează împreună cu mustul. Intensitatea culorii și conținutul de tanin determină timpul în care piei și trebuie să fie în contact între ele. Această perioadă poate fi de câteva zile (pentru vinurile roșii mai deschise) până la două săptămâni (pentru vinurile mai tari). Vinurile sunt îmbătrânite în butoaie de lemn, unde dezvoltă tonuri balsamice. Soiuri de viță de vie roșie cunoscute sunt Merlot, Cabernet sauvignon, Tempranillo, Pinot noir și Sangiovese.

Vin roze

În ciuda afirmației eronate potrivit căreia vinul rosé este produs prin amestecarea strugurilor roșii și albi, numai struguri roșii sunt folosiți pentru a face vin rosé. Se formează o culoare roșie pal, deoarece cojile sunt separate de must foarte devreme, eliberând astfel puțin pigment roșu. Doar șampania roz se face amestecând struguri albi și roșii. Amestecul de vin alb și roșu pentru a obține culoarea roze este interzis în Uniunea Europeană. Podgoriile precum Spätburgunder, Tempranillo și Pinotage, iar Shiraz și Cabernet sauvignon sunt utilizate cel mai adesea pentru producerea vinului roze.

Prosecco

Dioxidul de carbon este furnizat artificial vinului spumant sau vinului spumant pe jumătate. Acesta este adesea dioxid de carbon, care a scăpat în timpul fermentației. În Italia, aceste vinuri se numesc „frizzante”, în Franța „perlante”. Vinurile spumante sunt doar ușor spumante cu o presiune de 1 și 2,5 bar, reprezentanți cunoscuți ai acestui tip de vin în Italia sunt multe tipuri simple de prosecco. Conținutul de alcool este de aproximativ 7 la sută.

Vin spumant

Vinurile spumante sunt produse pe baza vinului, care au un conținut relativ scăzut de alcool. Pe măsură ce vinul spumant fermentează în sticlă, se produce dioxid de carbon natural tipic și un conținut de alcool de cel puțin 10 la sută. Pentru ca sticlele să reziste la presiunea rezultată de cel puțin 3 bar, acestea trebuie să fie deosebit de groase. Cunoscutul vin spumant, șampania, poate fi produs numai în regiunea Champagne francez. Vinul spumant și prosecco sunt deseori comparate. Cu toate acestea, vinul spumant autentic german trebuie să fie făcut din vinuri nemțești pentru a nu fi astfel desemnat.

Vin dulce

Vinurile dulci sunt făcute parțial sau integral din struguri care sunt infestați cu mucegai nobil și conțin deja mai puțină umiditate. Prin urmare, ele emit mai puțin suc decât strugurii albi sau roșii. Producția de vinuri concentrate dulci necesită mult mai multe struguri, ceea ce se va reflecta în prețul mai ridicat. Cele mai faimoase vinuri dulci nobile includ Trokajer-ul maghiar și Château d’Yquem din Franța.

Vin lichior

Dacă vinul conține mai mult de 15% alcool, regulile spun că se numără printre vinurile lichior. Conținutul ridicat de alcool este obținut fie prin procesarea strugurilor supraîncărcați, fie prin îmbogățirea vinului de bază utilizat, adică îmbogățit cu alcool, cum ar fi vinul alcool sau bradny. Acest lucru oprește fermentația și lasă mai mult zahăr în struguri. Deosebit de cunoscute sunt Banyuls, Marsala, Madeira, Port Wine și Sherry.

În sus