Ghidul aparatelor de aer condiționat:
Teste și comparații

Aparatele de aere condiționate au dimensiuni și modele diferite. Care echipament este cel mai potrivit pentru casa dvs. depinde de diverși factori. Vă vom prezente ce aspecte trebuie să luați în considerare atunci când doriți să achiziționați un aparat de aer condiționat, cum să alegeți dimensiunea potrivită și ce detalii au un rol important în comparație.

Funcții și deosebiri între aparate de aer condiționat

Dacă statul în propriul apartament devine o povară imensă în lunile călduroase de vară, cel mai folositor lucru pe care îl puteți face, este să cumpărați un aer condiționat. Gama aparatelor de aer condiționat este mare și variată deoarece există aparate de aer condiționat compacte mobile, răcitoare de aer, ventilatoare simple precum și aparate de aer condiționat fixe pentru apartament sau o casă. Deci, poate fi o provocare să optezi pentru un anumit model. În prima fază, cerințele dvs. sunt importante. În funcție de tipul aparatului, sunt incluse multe funcții suplimentare, precum curățarea, umidificarea sau încălzirea în timpul iernii.

În funcție de tipul de dispozitiv, acestea diferă și în modul în care funcționează, astfel încât este dificil să răspundem la întrebarea care model este cel mai bun. Anumiți factori sunt întotdeauna decisivi, cum ar fi nevoile dvs. și bugetul disponibil. Pentru a vă ușura decizia, vă oferim următorul ghid care cuprinde avantaje și dezavantaje diferitelor aparate de aer condiționat și, în același timp, vă vom explica funcțiile acestora.

Ventilatoare – simple, dar efective

Der Erfrischungssturm: Mit dem Klarstein Silent Storm Standventilator ist für das perfekte Raumklima gesorgt!

Recomandarea

Ventilator cu picior Silent Storm

Silent Storm oferă o briză revigorantă la zgomot redus, cu 5 moduri de ventilație și 10 intensități ale elicelor.

 • Neobișnuit de silențios: cu 32 dB este așa de silențios precum o șoaptă
 • Flexibil: înălțimea poate fi reglată precum și înclinarea rotorului cu oscilație comutabilă
Treceți la produs

Ce ar fi dacă în timpul zilelor călduroase de vară am da de o briză plăcută? Dacă credeți că aerul din birou sau de acasă pur și simplu rămâne nemișcat, ventilatoarele pot fi de ajutor. Cu ajutorul elicelor, acestea creează un flux de aer plăcut, iar dacă le așezați în fața unei ferestre, acestea pot ajuta la schimbul de aer în încăperile unde este îndesat. Spre deosebire de aparatele de aer condiționat sau umidificatoarele mobile, acestea nu au niciun mecanism de răcire încorporat, cum ar fi un rezervor de apă sau acumulatori de răcire. Răcirea are loc numai prin fluxul de aer.

  Avantajele

 • Nu necesită mult spațiu
 • Operare simplă
 • Mai ieftin decât dispozitivele fixe
 • Mobil

  Dezavantajele

 • Raza de acțiune limitată
 • Nu reduce temperatura a aerului

Răcitor de aer - aer condiționat compact fără furtun de evacuare

Das 4-in-1 Klimagerät Skyscraper Ice von Klarstein überragt optisch und leistungstechnisch seine Kollegen und bringt frische Luft in deine Räume.

Recomandarea

Răcitor de aer Skyscraper Ice 4-în-1

Skyscraper este cu adevărat versatil: funcționează precum un ventilator dar în același timp răcește, umezește și ionizează aerul.

 • Răcire datorită rezervorului de apă de 6 litri
 • Ionizarea aerului pentru a elimina mirosurile și microbii
Treceți la produs

Temperatura crește iar dvs. vreți să se răcească? Există diferite versiuni de aparate de aer condiționat mobile. Mulți clienți caută un dispozitiv fără furtun de evacuare și, în același timp, nu doresc să folosească niciun agent frigorific. Răcitorul de aer compact este o alternativă interesantă când nu doriți să achiziționați un ventilator, mini-aparat de aer condiționat sau aparat de aer condiționat fix. Funcționează complet fără un circuit de refrigerare, cu consum mic de energie, cu agent frigorific și compresor.

Reducerea temperaturii a aerului în cameră are loc pe principiul fizic al evaporării la rece. Răcitorul este construit pe principiul unui ventilator: răcirea fluxului de aer are loc pe principiul natural al evaporării apei: răcitorul 3 în 1 aspiră aerul cald din spate și îl conduce prin evaporator. Apa extrage căldura, iar fluxul de aer de ieșire este mai rece. Acest lucru aduce la împrospătarea camerei în timpul fiecărei activități. În același timp, aerul este îmbogățit cu o umiditate plăcută, care asigură alinare în zilele călduroase de vară sau iarna când aerul este încălzit. Trebuie să reumpleți rezervorul de apă în mod regulat. În plus, se pot folosi baterii de răcire sau cuburi de gheață. În special pentru persoanele care suferă de alergii, răcitoarele sunt foarte practice dacă au filtre de aer încorporate.

  Avantaje

 • Nu necesită mult spațiu
 • Operare simplă
 • Mai ieftin decât dispozitivele fixe
 • Mobil

  Dezavantaje

 • Nu reduce temperatura a aerului
 • Nu este potrivit pentru locurile cu umiditate ridicată
 • Raza de acțiune limitată

Aparat de aer condiționat mobil pentru o utilizare ușoară

Die Klarstein Pure Blizzard 3 2G Klimaanlage sorgt für klare, gekühlte Raumluft an heißen Sommertagen

Recomandarea

Pure Blizzard 3 2G 3-în-1 aer condiționat

Pure Blizzard oferă aer curat și rece în cameră în zilele călduroase de vară și are grijă de un climat plăcut în cameră cu ajutorul unui ventilator și dezumidificator.

 • Dispozitiv 3-v-1: climă, dezumidificator și ventilator
 • Evacuarea aerului se face prin furtun: în pachet sunt incluse și garnituri pentru geam
Treceți la produs

Numele Monoblock a fost ales și pentru această variantă. Aerul cald este aspirat și condus în interiorul dispozitivului printr-un circuit de răcire încorporat cu ajutorul unui compresor. Acolo este răcit și în cele din urmă re-descărcat în cameră ca un flux rece de aer. Apoi aerul cald de evacuare este evacuat prin furtun.

Precum și în cazul extractorului de aer, puteți scoate cu ușurință furtunul printr-o fereastră închisă. În pachet este inclus, de obicei, un material adecvat de montare cu care puteți poziționa și sigila furtunul. Nu sunt necesare lucrări de construcție ample cu acest tip de echipament. Faptul că puteți muta cu ușurință aparatul de aer condiționat portabil și îl puteți plasa într-o altă cameră oferă un avantaj decisiv.

  Avantaje

 • Nu necesită mult spațiu
 • Instalare simplă la ușă sau geam
 • Mai ieftin decât dispozitivele fixe
 • Răcește efectiv temperatura aerului

  Dezavantaje

 • Aparatul trebuie poziționat neapărat lângă ușă sau geam
 • Consum de energie este mai mare în cazul în care aparatul se folosește mult timp
 • Nu este potrivit pentru locurile cu umiditate ridicată

Cum funcționează aparatele de aer condiționat fixe?

Mit der leistungsstarken und umweltschonenden Klarstein Windwaker Eco Split-Klimaanlage dank vieler Einstellungsmöglichkeiten jederzeit ein perfektes Raumklima

Recomandarea

Aparat de aer condiționat Windwaker Eco

Condiții climatice ideale în propriul apartament: aparatul de aer Windwaker Eco split cu clasa de eficiență energetică A ++ / A +, debit de aer de 610 m³ / h și cinci moduri de operare diferite vă vor permite acest lucru.

 • Setarea temperaturii între 16 și 30 ° C
 • Clasa de eficiență energetică în modul de răcire: modul A ++ / încălzire: A +
Treceți la produs

Această variantă constă din două părți, intern și extern. Unitatea interioară atrage aerul din cameră, apoi o filtrează și o răcește. Al doilea dispozitiv este situat în exterior și conține un compresor frigorific. Ambele dispozitive sunt montate ferm și sunt conectate printr-o conductă de furtun. Avantajul principal al acestei variante este funcționarea liniștită, deoarece compresorul zgomotos este situat în exterior. La majoritatea aparatelor de aer condiționat, este posibilă o funcție inversă, care permite utilizarea în timpul iernii, cea de încălzire. Montajul ar trebui făcut de un profesionist cu experiență.

  Avantaje

 • Principiul de funcționare împărțit în două = capacitatea crescută de răcire
 • Nivel de zgomot scăzut în camere
 • Temperatura camerei poate fi menținută constant
 • Sunt deseori echipate și cu funcție inversă = cea de încălzire

  Dezavantaje

 • Este necesar o instalare profesională
 • Costuri de achiziție mai mari decât pentru aparatele de aer condiționat mobile
 • Costuri energetice mai mari atunci când sunt utilizate pentru încălzire

Calcularea capacității de răcire a aparatelor de aer condiționat (mobile).

Performanța de răcire este un factor important la achiziționarea unui aparat de aer condiționat nou. O comparație a diferitelor modele arată că performanțele pot varia destul de mult. Costurile de exploatare sunt afectate de cantitatea de energie termică disipată pe unitatea de timp. În plus, este crucial dacă dispozitivul selectat este optim pentru dimensiunea camerei respective. Pe de o parte, un dispozitiv subdimensionat nu poate răci suficient aerul din cameră, așa cum, pe de altă parte, o opțiune supradimensionată nu este foarte recomandată. Două unități de măsură sunt importante pentru capacitatea de răcire: BTU și (kilo) wați.

BTU reprezintă unitatea termică britanică și pentru aparatele de aer condiționat se referă la capacitatea lor (pe oră). Folosiți această ecuație pentru a calcula capacitatea de răcire pe care aveți nevoie pentru dimensiunea camerei: înmulțiți suprafața camerei dvs. în metri pătrați cu 60 de wați (pentru o izolare bună și lumina slabă a soarelui) și cu 100 de wați (pentru o izolare slabă și o lumină solară puternică). De exemplu:

20 m² x 100 W = 2000 W

(1000 W = 1 kW = 3412,14 BTU)

Așadar, într-o cameră cu o suprafață de 20 de metri pătrați, izolație slabă și lumină solară puternică, aveți nevoie de un dispozitiv cu o capacitate de răcire de 2 kW și 6800 BTU / h.

Pe lângă izolarea și lumina solară, numărul de persoane și echipamentele tehnice din cameră influențează, de asemenea, alegerea performanței potrivite a aerului condiționat. Adăugați aproximativ 250 de wați în plus de persoană, precum și puterea fiecărui aparat din cameră. Puteți găsi consumul de energie al dispozitivului în instrucțiunile de funcționare sau pe plăcuța care se află pe dispozitiv.

Drept urmare, aveți nevoie de echipamente mai puternice în încăperi mai mari pentru a obține o răcire eficientă. În încăperile mai mici pe care le utilizați doar sporadic, puteți utiliza aer condiționat mobil cu un furtun de scurgere (fără furtun nu mai există). Pe un dispozitiv fix, este perfect ca aer condiționat în dormitor, dar costurile sunt adesea mai mari.

Compararea aparatelor de aer condiționat - rămâneți la rece cu un aparat de aer condiționat adecvat


Ventilator Răcitor de aer Aer condiționat mobil Aer condiționat
Modalitate de răcire Datorită fluxului de aer, ventilatorul oferă o răcire plăcută în zilele călduroase de vară. Ajută la reglarea temperaturii a propriului corp și creează astfel un efect de răcire, chiar dacă temperatura din cameră nu scade. Răcitorul de aer atrage aerul cald, evaporă apa și astfel răcește aerul care iese din aparat. Acest lucru asigură răcirea directă și plăcută a corpului nostru, chiar dacă temperatura aerului din cameră nu a scăzut semnificativ. Aparatul de aer condiționat mobil asigură răcirea plăcută a camerei. Aerul cald de vară este aspirat și răcit de un compresor similar ca acelui din frigider. Aerul cald este evacuat printr-un furtun. Aparatul de aer condiționat Split folosește agentul frigorific pentru a reduce temperatura camerei. Aparatul de aer condiționat intern trage aerul cald din cameră, determinând evaporarea cu ajutorul agentului frigorific. Aceasta este apoi descărcată în continuare într-un dispozitiv din exterior, unde este evacuat în aerul ambiant. Prin transferul de aer cald, agentul frigorific este lichefiat din nou și este canalizat înapoi la unitatea interioară. Acest ciclu se repetă până când se atinge temperatura aerului dorit.
Greutatea Greutatea ventilatoarelor este (în funcție de model) în intervalul de la 1 până la 8 kg. Greutatea răcitoarelor de aer este cuprinsă între 6 și 10 kg. Greutatea aerelor condiționate mobile este cuprinsă între 10 și 30 kg. Greutatea dispozitivului exterior și interior este de aproximativ 50 kg, în timp ce greutatea dispozitivului din exterior este de aproximativ 40 kg, iar dispozitivul din interior este de aproximativ 10 kg.
Capacitatea de răcire și dimensiunea camerei Nicio reducere directă a temperaturii camerei Nicio reducere directă a temperaturii camerei Capacitatea de răcire a aparatelor de aer condiționat mobile este de obicei între 2-3 kW. Astfel pot răci dimensiunea camerei de la 80-120 m³. Prin urmare, aerul condiționat mobil este mai potrivit pentru camerele mai mici și mai mult pentru uz sporadic. În general, aparatele de aer condiționat Split au o capacitate de răcire mai mare decât aparatele de aer condiționat mobile sau răcitoarele de aer. Sunt potrivite în special pentru camere mai mari. Domeniul de putere începe de la 2,5 kW și poate duce la dispozitive cu o putere de 12 kW.
Consumul de energie și eficiența energetică Dintre toate dispozitivele enumerate aici, ventilatorul are cel mai mic consum de energie.
În comparație cu aparatele de aer condiționat mobile și split, aerul răcit reduce cel mai puțin costurile cu energia. Consumul de energie poate fi destul de mare decât în cazul aerului condiționat modern. Prin urmare, dispozitivele mobile sunt ideale pentru utilizarea ocazională. Aparatele bune de aer condiționat split au un consum mai mic de energie electrică în comparație cu cel mobil. Depinde de clasa de eficiență energetică. Se recomandă clasele A până la A +++.
Zgomot În medie, mai liniștit decât alte aparate de aer condiționat. Deoarece răcitoarele de aer funcționează fără compresor, acestea răcesc aerul din cameră mult mai liniștit în comparație cu alte aparate de aer condiționat. Dispozitivele mobile ating un nivel de zgomot între 60-65 dB și sunt cele mai zgomotoase în comparație cu alte aparate de aer condiționat. Aparatele de aer condiționat split sunt de obicei mai silențioase decât, de exemplu, aparatele de aer condiționat mobile. Dispozitivul din interior atinge un nivel de zgomot de până la 50 dB. În schimb, nivelul de zgomot al unui dispozitiv exterior poate ajunge până la 60 dB.

Întrebări frecvente

Amplasarea corectă va avea un efect semnificativ asupra performanței și a costurilor de răcire. Nu trebuie să așezați dispozitive mobile lângă pereți și nici nu trebuie să existe surse de căldură, cum ar fi lămpi. Indiferent de varianta aleasă, o priză electrică ar trebui, în principiu, să fie la îndemână. Dacă doriți să instalați un aparat de aer condiționat, ar trebui să luați în considerare aceste lucruri. În caz contrar, electricianul va fi nevoi să instaleze o nouă priză.

Cu această variantă, puteți conecta mai multe dispozitive interioare la dispozitivul din exterior. În funcție de versiune, puteți conecta până la 5 dispozitive interioare, cu această variantă puteți instala aere condiționate în mai multe camere sau etaje întregi.

De această sarcină, nu vă încurajăm să faceți, ar trebui să lăsați acest lucru unui profesionist cu experiență. La planificarea și instalarea acestor dispozitive complexe, cunoștințele profesionale sunt esențiale, în plus, nicio companie specializată nu este responsabilă pentru erori și daune în timpul instalării efective. Dacă lichidul de răcire se scurge în timpul instalării necorespunzătoare, pot fi consecințe grave asupra sănătății și mediului.

Da. O nouă reglementare cu cerințe extinse este în vigoare din 2015. Legislatorii începând cu 2017 continuă să oblige operatorii de sisteme de climatizare să impună R 410A, adică trebuie efectuată o încercare de scurgere pe toate sistemele cu o capacitate de răcire de cel puțin 2,4 kg. Dacă cantitatea de agent frigorific este peste valorile limită, se aplică obligații suplimentare de înregistrare și depozitare.

Pentru dispozitivele cu o capacitate de refrigerare de aproximativ 2,5 până la 3 kg, se recomandă să fie verificate o dată pe an, pentru dispozitivele mai mici, odată la 2 sau 3 ani este suficient. Filtrul este verificat și, dacă este necesar, înlocuit. Aceste inspecții sunt efectuate cel mai adesea de experții în climatizare, încălzirea și echipamentele sanitare, echipamentele complexe de refrigerare pot fi verificate și de un electrician.

Pot exista diverse motive pentru reducerea capacității de răcire. De exemplu, un nivel scăzut al lichidului de răcire sau deteriorat, sau chiar și un filtru murdar. În caz de îndoială, trebuie să contactați o companie profesionistă.

În principiu, ar trebui să acordați atenție relației dintre mediu și umiditatea și temperatura relativă. Se recomandă răcirea camerei cu cel mult 6 grade în comparație cu temperatura exterioară. Are sens, în special, pentru a preveni răcelile și problemele circulatorii. Umiditatea scăzută usucă mucoasele, care pot irita tractul respirator. Dar, dacă este prea mare, are un efect negativ asupra termoreglării persoanelor din cameră. Umiditatea ideală este de aproximativ 50 până la 60 la sută.

Testul de climatizare Stiftung Warentest a subliniat că efectele asupra mediului depind de alegerea agentului frigorific adecvat. Legislatorii se asigură acum ca sistemele moderne aprobate să îndeplinească toate cerințele.

Da. Multe companii oferă spray-uri speciale pentru dezinfectare cu ajutorul cărora vă puteți dezinfecta echipamentul și astfel puteți preveni formarea de mucegai și germeni.

În sus